Jeg har nettopp gjenlest Tex av S.E Hinton. Jeg leste Tex første gang da jeg gikk i åttende, det var en av de første bøkene jeg leste på engelsk, og en del av handlingen gikk meg helt sikkert hus forbi, men jeg har gått og husket på den siden da, og for en stund siden fant jeg den i bibliotekets kurv med kasserte bøker og tok den med meg hjem. Jeg husker ikke så mye fra første gang jeg leste den utover dette: “Then I went into a jeans shop. I can’t believe people buy jeans already faded, when just a month out riding in them will do a plenty good job.”

Boken handler om Texas(Tex) og Mason(Mace). De er brødre og bor i en eller annen amerikansk småby. Moren deres er død og faren svært fraværende, og boken starter med at Mason selger hestene deres(de har en hver) fordi han er tom for penger. Tex er femten, havner i trøbbel konstant og tenker ikke bestandig langt nok til å se konsekvensene av det han gjør. Mason er søtten år og den store basketsjernen på skolen, han har planer om å få stipend til college, helst så langt borte som mulig.

Boken fascinerer meg, det er noe med miljøet og situasjonen som er så totalt fremmed for meg, men full av kjente følelser som gjør at jeg forstår likevel. Bokens forteller er Tex og både han og broren er interessante karakterer å følge, forholdet dem i mellom likeså.

“…I knew I’d hurt him. It felt good. It was the first time I realized hurting somebody could feel really good.”

Det er morsomt og mørkt på samme tid. S.E Hinton skriver engasjerende og jeg kjenner det i magen når jeg leser. Det er alltid en god ting. Boka er vond og fin på samme tid. Den er kort, og leses på en kveld eller to, og den er aldri kjedelig da idioti, naivitet og desperasjon fører Tex inn i flere dramatiske situasjoner. Jeg er glad i den, og er kanskje ikke den rette til å si noe om hvorvidt den er god eller dårlig, men jeg holder en knapp på det første.

“I hate getting embarrassed. The more you think about it the worse it gets.”

Categories:BøkerPersonlig
Published on :Posted on

Post your comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.