Vask og rydd: influencer-bøker

Vask og rydd: influencer-bøker

Rar nisjeinteresse jeg har: se folk som rydder på internett. Jeg har sett timesvis med YouTubevideoer hvor folk rydder rotete rom, TikToks hvor folk vasker do eller fyller på i skuffer og skap. Jeg har sett ryddeserier strømmetjenester og linjær-tv. Jeg har ikke bevegd meg så veldig inn på bokmarkedet. Jeg leste boka til Marie Kondo, men det er vel det på den fronten. Eller, det var sånn det var, men så har det jo kommet noen bøker de siste årene fra kjendiser og influencere om rydding og vasking, og jeg fikk for meg at jeg skulle lese noen av dem, så det har jeg. Jeg har lest Endelig ryddig! av Liv Gravdahl, eller hurryliv, som hun kaller seg på TikTok (og Instagram). Jeg har lest @vask med meg av Raluca Moldovan (kjent fra vaskmedmeg kontoen på Instagram). Det er kjendisbøker om temaet, og det er bøker av fagfolk og forskere. De er også stadig utlånt på biblioteket, jeg står på venteliste til flere bøker om temaet. Tror jeg har laget meg et prosjekt uten å helt mene det. Vi får se hvor lenge det varer. Her er i alle fall omtale av Endelig ryddig og @vask med meg!

Endelig Ryddig som ligger på et bord, forsiden viser en smilende Hurryliv med dokosten i hånda
Endelig Ryddig!

Endelig Ryddig!

Jeg har fulgt Hurryliv på TikTok en stund, og klarer ikke helt å avfølge selv om vi har en veldig ulik tilnærming til vasking, rydding, tingene våre, og livet generelt. Jeg lånte boka på biblioteket på innfall og koste meg egentlig ganske greit med den! Det er mye bilder av Liv og hjemmet hennes (og ungene) paret med tips om rydding etter rom/område, og med såpass med bilder, og litt personlige innslag i teksten, skulle man tro det var nok hurryliv i boka, men jeg synes egentlig det kunne vært mer! For tipsene hun kommer med er ikke så fryktelig mange (og du har hørt de før), og noen av dem er litt vanskelige å forstå. Hun er åpenbart en handy dame og tipser om «lette» tips til å friske opp rommene og dette kunne med fordel vært illustrert (men det ville jo også blitt dyrere å produserer boken), det var ett tips jeg ikke forstod, og en liten illustrasjon kunne nok hjulpet. Jeg reagerer også litt på at boka omfatter rom/områder hun ikke er god på eller åpenbart ikke bruker (f.eks. noen sider om uteplass og gønne planter som godt kunne vært sløyfet). Tips om klesvask fra en som sier hun ikke egentlig er god på det kunne man gjerne droppet, særlig siden det står at ulltøy ikke skal sentrifugeres, og jeg regner med at det skulle stå tørketromles (all den tid ulltøy helst skal sentrifugeres). Det er en seksjon hvor hun forklarer hvordan hun unngår søtsug som en slags intro til oppskrifter på det hun kaller «drinker», noe som er en greie hun gjør på tiktok og absolutt hører hjemme i boka, men jeg synes det kanskje var rart å bare stikke det inn der det var, jeg vet ikke. I bunn ligger tre tips som er hennes «system» og det er veldig generelle råd. Boka oppleves litt kaotisk, tross alle listene, og jeg føler den ble presset inn i en form som ikke helt passet typen tips Liv kommer med eller personligheten hennes. Den kunne lent seg mer på «gimmickene» hennes (kjøleskapet, drinkene, do-pulveret, den konstante ommøbleringen) og gjør-det-selv evnene som favner bredere enn det som vises, og litt mindre på huset rom for rom og noen tilfeldige middagsoppskrifter.

En hånd som holder opp boka @vask med meg!
@vask med meg!

@vask med meg!

Jeg har fulgt Raluca på Instagram lenge, og hun har gitt meg noen gode vasketips der. Dette er mindre influencerbok og mer gjør-det-selv bok. Det er ikke bilder av forfatteren, men illustrasjoner relatert til teksten eller vasking generelt. Hun går også gjennom visse vaskeoppgaver steg for steg med nøye beskrivelser. Boka går gjennom utstyret man trenger før den går gjennom rommene, og til slutt har den vaskelister man kan kopiere eller la seg inspirere av. Noen av sistnevnte var kanskje litt unødvendige, men alt i alt likte jeg boka godt. Jeg ble minnet på et par ting, og lærte noe nytt. Om du sliter med komfyren, noe som er bra mot kjæledyrets uhell, eller lurer på hvordan vaske dusjen har boka svar. Den har også en enkel grunnfilosofi, men gir en gjennomgang av vaske-metoder som er lett å generalisere for eget bruk. Jeg liker at hun også nevner ulike produkter man kan bruke, noen med merkenavn andre med mer generelle navn. Jeg måtte søke opp hva sitronsåpe er for noe. Det blir trekk for å nevne Norwex på et tidspunkt siden det er et MLM/direkemarkedsføringsselskap (og en av mine personlige kjepphester er MLMer). Jeg synes også det var et rart valg å inkludere alfakrøll i tittelen, særlig siden dette ikke er en influencerbok på den måten at alt handler om forfatteren, selv om hun også deler om seg selv og sin opplevelse i blant er dette en bok om å vaske.

Dette er to forskjellige bøker, en om rydding og en om vasking, en med forfatteren mer i fokus enn den andre osv., men mange av rådene ligner, selv om noen av ryddetipsene kommer i et avsnitt innimellom i @vask med meg og vaske rådene flyter litt rundt i Endelig ryddig. Begge bøkene var kjapp å lese gjennom og få oversikt over. Jeg likte nok @vask med meg best rent praktisk da den var tydeligere lagt opp når den beskrev hvodan gjøre noe, og var lettere å overføre til rommene rundt meg, men så er forfatteren renholder av yrke. Dersom du ønsker tips om klesvasken og ikke den generelle husvasken eller ryddingen vil jeg til sist anbefale Lettstelt: rene klær med lite arbeid og miljøbelastning av Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson, som er skikkelig nerdete (på den gode måten) om klær og stell av dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.