I dag så jeg en kommentar på facebook om hvordan “teknologien” (litt usikker på definisjonen h*n brukte, inkluderer det lyspærer eller bare elektronikk som kommuniserer en eller flere veier?) ødelegger oss, hvordan vi ikke ser over skjermen og på andre mennesker mer, ikke har tid til å nyte maten eller naturen fordi vi må dokumentere den, vi gjemmer oss fra virkeligheten og trangen til å loggføre skrittene vi går, tiden vi bruker på joggeturen skaper unødvendig konkurranse, og ødelegger sosialliv. Slike ting dukker opp jevnlig i mine ulike sosiale strømmer, og jeg ruller med øynene og tenker at nå banner de i kirken, men så er folk enige. De sitter der med skjermene sine og er enige. Klart det er tidspunkt der man ikke skal eller bør sitte med nesa i telefonen: når du skal passe på ungene dine, midt i middagsselskapet, bak rattet, i klasserommet etc. Noen ganger derimot er å gjemme seg fra virkeligheten det eneste man vil, jeg sitter ikke på bussen for å høre på tenåringene bak meg snakke drit om “hun med den feite ræven” eller han som snakker i telefonen hele turen (der har du ugrei bruk av teknologi), jeg sitter der fordi jeg skal fra A til B og da liker jeg å høre på musikk, sjekke sosiale medier, lese eller høre bok. Jeg har ikke alltid bruk for å se ut vinduet. Jeg liker å kunne stenge verden ute mens jeg venter i det offentlige rom. Jeg har ventet og blitt oppsøkt av folk som ønsker å selge ting eller omvende meg, men med nesa i telefonen og hodetelefonene på signalisere jeg “ikke tilgjengelig” alternativet er at jeg ender opp med å kjefte på fremmede for å få være i fred (håndspåleggingen kan du ha for deg selv).

Jeg ser heller ikke problemet i at folk tar bilder av maten sin (mobilkamera gjør det enklere, men jeg har sett min mors fotoalbum og det er noen dokumenterte frokostbord der også), det trekker jo ikke fra smaken? Samme gjelder naturen. Jeg tenkte jeg skulle dra med meg mitt digitale kamera på fjellet i sommer, fordi jeg liker meg der. Fordi jeg vil ha noe som minner meg på det. Jeg har gått til nærmeste varde en del denne våren, og hver gang jeg kommer opp og setter meg ned for å drikke litt vann, spise bananen min og sjekke utsikten kommer det noen andre opp også (litt i overmåte populært å jogge opp dit), hva gjør de? Tar bilde, eller sjekker tiden de brukte opp. Så kommer det et par andre og observerer det samme, rister på hodet og sier “alt må deles og dokumenteres, jeg skjønner det ikke” (parafrasert). Nei, det trenger du ikke heller. De fleste gjør dette for seg selv. De som løper opp hver kveld gidder jo ikke ta bilde, men de som går opp en sjelden gang og føler seg flink? De vil kanskje huske det, vise det, fortelle det. Kanskje kom de opp akkurat når himmelen var ekstra kul. Det skader ikke at de tar et kjapt bilde. Det er ingen som tvinger dem til å gjøre det. Selv om de deler på nett så må du ikke se det, du kan stort sett over alt skjule eller avfølge personer som irriterer deg. Så kan de poste det de poste vil, og du slipper å se dem (de aller færreste deler motbakketiden sin uansett). Vi har ansvar for oss selv på internett som i resten av verden. Jeg velger bort det jeg ikke ønsker å se, jeg ser selvsagt en del jeg kunne vært foruten, men det gjør jeg jo ellers også.

Dette  handler ikke om press i sosiale media (det blir et annet tema), eller “delekulturen,” men om folk som rett og slett synes at de som deler “kjedelige” ting er dumme, og ikke skjønner at hvor mange skritt jeg går i løpet av en dag er informasjon jeg vil ha nå de selv ikke ønsker den. “Hvem tror h*n er interessert i hva som er til middag eller hva h*n har på seg da?” er en ting jeg har hørt mye. Hvem sier at noen trenger å være det? Jeg ser folk tar mye bilder av småtterier de aldri legger ut (spesielt disse matbildene noen irriterer seg over, de dukker bare opp i ny og ne hos de fleste jeg følger), jeg har selv et hav av bilder jeg aldri kommer til å vise til noen, og om jeg deler det forventer jeg ikke at andre skal være entusiastiske fordi jeg fikk digg middag. Telefonen blir en digital minnebok, og det er jo fint.  Man har stor valgfrihet på sosiale medier, og det har hendt at de har vært min eneste tilknytning til virkeligheten (hvis du har tilbragt tre uker i sengen er det fint å ha noe å gjøre på, tv, bøker, buzzfeed quizzer og folk som sitter andre steder og ikke trenger å være redd for å bli smitta er bra greier), eller det første (eneste i noen tilfeller) stedet jeg har fått en nyhet.

Jeg ser jo at jeg er bra teit som sitter her og irriterer meg over en som bruker sosiale medier for å irritere seg over folk som bruker dingsene sine ofte. Jeg har gjemt vedkommende fra strømmen min for å ikke irritere på meg brokk. Jeg er kronisk tilhenger av den gyldne middelvei, og jeg tviler ikke på at teknologi kan komme i veien for noen, men mye er frivillig. At jeg har aktivetsmåler rundt håndleddet, lar meg selv spore med gps når jeg går på tur, sjekker sosiale medier flere ganger om dagen, legger ut bilder når jeg har lagd noe ny mat skader ingen, bortsett fra meg om jeg driter meg ut (om folk henger ut andre/snikfotoraferer etc så er det jo en annen sak), og jeg gjør mitt beste for å ikke sjenere andre. For meg, og mange andre, trekker ikke teknologi ned og gjør opplevelser mindre verdt enn de er uten, og jeg vet vel selv når den er unødvedig eller overflødig. Teknologi har aldri vært grunnen til at jeg ikke gikk ut og luktet på blomstene, eller traff venner.

 

Her er et dårlig bilde jeg delte på instagram hin dagen, fordi jeg var glad, hadde hatt årets først bad og satt og hutret på håndkleet etterpå. Synes ikke opplevelsen ble ødelagt eller forminsket av det.
Her er et dårlig bilde jeg delte på instagram hin dagen, fordi jeg var glad, hadde hatt årets først bad og satt og hutret på håndkleet etterpå. Synes ikke opplevelsen ble ødelagt eller forminsket av det.

Nå skal jeg returnere til boken jeg leser, måtte bare kvitte meg med denne irritasjonen.

Categories:Personlig
Published on :Posted on

2 thoughts on “Den derre teknologien altså, ødelegger alt”

·

Du skriver fantastisk bra, vet du det?

Post your comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.