Hør en bok!

Hør en bok!

2016-01-29 15.09.30Av og til vil jeg ikke sitte ned og lese, noen ganger ser jeg på film eller tv-serie andre ganger velger jeg heller å høre på lydbok.  De siste to årene har jeg hørt 1-3 lydbøker i måneden. Det er en veldig behagelig måte å lese på. Jeg velger å lytte til lette bøker og memoarer, men innimellom også lengre og tyngre stoff, men det må være spennende og ikke for tungt, for da glemmer jeg å følge med. Jeg har for eksempel hørt både Hobbiten og Ringenes Herre på lydbok og det tok sin tid. I fjor hørte jeg Patrick Rotfhfuss sin The Name of the Wind på lydbok, nesten 28 timer med lydspor. Hadde jeg lest den på papir ville det gått mye fortere, men av og til vil man ikke halse gjennom en historie heller (noe jeg har en tendens til å gjøre).

Bonusen med lydboka (i alle fall om du lytter gjennom en app) er at du kan gjøre andre ting samtidig, her er en liste over steder og ting jeg gjør mens jeg leser:

 • Reiser: Bil, buss, tog, fly, båt. Lydbok går fint uansett (spesielt fint for de som ikke klarer å lese på papir/skjerm), da kan man for eksempel se ut togvinduet samtidig som man leser og får dobbel opplevelse.
 • Husarbeid. Må riktig nok sette på pause under støvsuging, men det blir mye enklere å vaske do når jeg har selskap.
 • Går på tur. En fot foran den andre i en time eller to, helt alene, men med en annen verden på øret.
 • Jobber med hobbyprosjekter, f.eks broderer jeg litt på et bokmerke for tiden, da er en letthørt lydbok bra (fordi jeg forsvinner litt for langt inn i arbeidet til å høre etter i blandt), eller når jeg fyller ut neste måned i bullet journalen min.
 • Om kvelden når jeg skal sove. Om jeg ikke klarer å roe hjernen setter jeg på en bok jeg har hørt, eller lest, før. Da er spenningsmomentet borte så jeg blir ikke liggende å lytte for å vite hva som skjer i neste kapittel.

Jeg tror jeg leser dobbelt så mye med lydbok enn uten, og som viden kjent er, det finnes ikke nok tid i verden til å lese alle bøkene man ønsker å lese, men på denne måten får jeg lest litt flere, og kanskje litt andre bøker enn jeg ellers ville gjort. Jeg foretrekker lydbøker jeg kan høre på app, men det kan bli dyrt og biblioteket har (mest sannsynlig) et godt utvalg lydbøker på CD du kan låne med deg hjem. Krever litt eksta enn å trykke «kjøp» og så «last ned» eller i noen tilfeller bare «lytt» på mobilen, men er fortsatt veldig fint. Spesielt på dager der jeg har slitne øyne etter å ha foksuert lenge på en skjerm.

 

2 kommentarer til «Hør en bok!»

 1. Åh, jeg elsker lydbøker! Så utrolig behagelig og praktisk når man ikke har ro nok til å sitte ned over lengre perioder.
  Jeg er medlem i Storytel, en genial app, nesten som spotify, bare for bøker. Koster litt i mnd, men det er så himla verdt det!
  Akkurat nå forsøker jeg å lese Sjarmen med Tarmen i bokformat, men det går så forbaska seint, dessverre. Boken er knas, men det går ikke akkurat fort i svingene 😛

  1. Mhm, Storytel er veldig praktisk (og billigere enn om man skal kjøpe bøkene enkeltvis i alle fall). Drømmer om (norske) lydbøker i ebib appen fra bibliotekene.

   Jeg kjenner følelsen av at det går tregt i bokformat, særlig om det ikke er et spenningsmoment som driver meg videre (da får jeg plutselig motsatt problem), men det er heldigvis helt greit (selv om det er irriterende) at det går seint om boka er bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.