Litt om hva jeg leste i 2015 og hva jeg ønsker å lese i 2016

Litt om hva jeg leste i 2015 og hva jeg ønsker å lese i 2016

I 2015 leste jeg 54 bøker. I tillegg til å legge dem til underveis i Goodreads fylte jeg ut et regneark hvor jeg registrerte mer enn bare antall bøker. Jeg ville vite hvilket format jeg leste mest i, hvilket språk jeg leste mest på, hvor forfatterne var fra, hvilke sjangre som dominerte og så videre.  Jeg ble overhodet ikke overrasket over resultatene. Jeg er så navlebeskuende at noe av det morsomste jeg vet er å se på min egen statistikk så jeg hadde ingen mål med denne informasjonssamlingen utover å finne ut av mine egne lesevaner.  I 2015 leste jeg flere kvinner enn menn, jeg leste mest på engelsk og det meste var fabelprosa. De fleste forfatterne var også fra eller bosatt i USA. Kun 6 av bøkene ble skrevet før jeg var født.

Dette er kjedelig statistikk. Jeg vil plukke opp de bøkene som frister, men jeg vil også lese variert og nytt. Ting jeg kanskje ikke tror jeg kommer til å like. Jeg prøvde meg såvidt på romantikk i 2015 (ren romantikk, det er relativt stort fokus på romantiske relasjoner i litteratur ellers også), og det gikk ikke. Jeg leste ut én bok, og la fra meg fire. Det gikk bare ikke, det var som å drikke ublanda saft. Jeg har også forsøkt meg på litt mer krim, med samme resultat. Det viser seg at jeg kan like disse elementene sammen med hverandre, men også helst noe overnaturlig. Ikke at jeg drar så langt uti paranormal romance sjangeren at det gjør noe (har en tendens til å starte sånne serier og så gi opp når romantikken overskygger alt det andre), og burde vel egentlig visst hvor landet lå. I 2015 har jeg også plukket opp igjen vanen med å lese memoarer. Eller høre dem på lydbok som jeg nå gjør. Jeg liker meg i bøkene som ligger og flyter litt mellom fiksjon og virkelighet (sannsynligvis fordi jeg er glad i overdrivelsens kunst når jeg skriver selv, bortsett fra at jeg ikke er flink til det). Dette forstår jeg ikke hvorfor jeg glemte at jeg likte.

stabler med bøker
uleste bøker 1.1.16

I 2016 er målet enkelt: lese omtrent like mye som i 2015, det er det overordnede målet, men samtidig har jeg en hel haug med tanker om hva jeg skal lese. Jeg vil fortsatt jobbe meg gjennom stablene mine med uleste papirbøker, jeg vil lese mer norsk litteratur (jeg leste nesten 95% engelsk i fjor), jeg vil lese boktyper, sjangre og forfattere som jeg ikke har vurdert fordi jeg tror det ikke er noe for meg, plukke opp ting om er litt mer tilfeldige. Jeg vil plukke opp de bøkene jeg har mest lyst til å lese, men også tvinge meg selv til å lese ting som er tyngre, mindre lystbetonte eller som jeg rett og slett ikke har tenkt over før. Derfor kjører jeg på med Book Riot sin «Read Harder» utfordring, og la dem tenkte på det jeg ikke har tenkt på (hvordan ellers skal jeg komme på det, uten at andre gjør det for meg?). Den har 24 punkter (og én bok kan dekke flere av dem) man skal oppfylle, noe som vil utgjøre ca halvparten av leseåret mitt. Det er kun et par av dem som kommer til å by på en virkelig utfordring, men mange som tvinger meg til å vandre utenfor kjente veier. Det tenker jeg blir gøy.

Jeg er skikkelig dårlig på topplister, men jeg tenkte jeg kjapt skulle 10 av de bøkene som har gledet meg mest i år, ingen spesiell rekkefølge:

  • Blue is the Warmest Color av Julie Maroh.  Dette er en grafisk roman.
  • How to Build a Girl av Caitlin Moran. Litt ujevn, men med noen veldig fine tanker innimellom. Ungdomsroman. Har fått tittelen Livet med Dolly Wilde på norsk.
  • The Lions of Al-Rassan av Guy Gavriel Kay. Fabelprosa om maktkamp og kjærlighet.
  • Furiously Happy: A Funny Book About Horrible Things av Jenny Lawson. Memoar, om psykisk sykdom og å nekte den å ta helt kontroll.
  • The Name of the Wind av Patrick Rothfuss. Til tross for at jeg hadde lyst til å gi Kvothe deng i blandt så var dette en fin leseropplevelse. Fabelprosa.
  • White Trash Zombie serien av Diana Rowland. Denne serien hører jeg på lydbok og finner den svært underholdende. Den får meg til å dra på smilebåndet, riste på hodet og generelt heier jeg på hovedpersonen. De fire bøkene jeg har lest har vært skikkelig artige. Har den femte boka klar for lytting neste gang jeg trenger å rense leseganen.
  • Lair of Dreams av Libba Bray. Dette er bok nummer to i en serie satt til 20-tallets New York om folk med overnaturlige fornemmelser (de kan for eksempel være synske, eller ha evnen til å gå i drømmer). Tjukk, men lettlest og underholdende. Første boka hadde min favoritt skrurk av sin type, og denne var kanskje ikke like bra i den forstand, men ålreit likevel.
  • Råta av Siri Pettersen. Ungdomsfabelprosa. Bok nummer tre i Ravneringene kom i høst (Evna), men den har jeg ikke vågd meg på ennå. Sparer litt på den.
  • Saint Anything av Sarah Dessen. Ungdomsroman. Jeg leser Dessen (nesten) hver sommer. Denne kom i år og selv om den kanskje ikke var spesielt minneverdig er det å lese denne forfatteren trygt og fint.

Dersom du leste noe bra norsk litteratur i 2015 (eller før) så vil jeg gjerne ha anbefalinger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.