Scribd – en slags anmeldelse

Scribd – en slags anmeldelse

skjermdump fra Scridb, viser toppsjangre for ebøker
Skjermdump fra Scribd, viser (noen) av kategoriene deres.

NY INFO: Fikk mail 20.08.15 om at lydbøkene mine kom til å gå ut på dato. Fant ut via nettsiden til Scribd . De skal begynne med et credit system på brorparten av lydbøkene de tilbyr. Teksten under er min originale omtale, inntil endringene trer i kraft (20 september), da kommer jeg gjerne til å oppdatere resten. Men vil at dere skal vite dette med en gang om dere vurderer tjenesten.

I Februar en gang gikk jeg hen og startet et abbonnement på Scribd, hvor man betaler en månedlig sum for tilgang til deres (engelskspråklige) bokdatabase, nå har jeg hatt den i noen måneder og har prøvd den skikkelig og har bestemt meg for hva jeg synes (mest positiv). Denne tjenesten er i slekt med Oyster og Storytel. Jeg har såvidt vært borti Storytel, men ikke nok til å kunne si noe om det. Jeg leser mye og dette fristet da jeg 1) har brukt litt for mange penger jeg ikke har på ebøker jeg ikke har lest, 2) ofte velge bok utfra humør og det er veldig greit å masse bøker man ikke trenger å lese ferdig fordi jeg ikke betaler for dem enkeltvis og 3) ikke har så mye hylleplass til fysiske bøker (kjøper nesten ikke papirbøker lengre, med mindre de er favoritter eller veldig pene, er gjenganger på biblioteket da, så jeg leser fortsatt mye på papir, pluss at jeg har rundt 50 uleste bøker i en stabel, eller tre).

Scribd har masse bøker (over en million titler, sier de, mer enn du noen gang kommer til å lese med andre ord), fra Norge har vi tilgang til litt færre enn hovedmarkedet (USA, selskapet er basert i San Fransicso) på grunn av regionale rettigheter. Dette forekommer oftere med ebøker enn med lydbøker, men jeg legger stort sett ikke merke til at jeg ikke har tilgang til alt. Jeg bruker Scribd telefon og nettbrett (begge kjører android) og noen ganger på PC (for lydbøker og å lete etter flere bøker å lese). Scribd koster 8.99$ i måneden (noe som i skrivende stund er ca. 75 kroner).  Så langt har jeg lest 12 bøker siden jeg ble med for et halvt års tid siden, så ikke noe tapsprosjekt for meg altså. Jeg har også prøvd meg på sjangre jeg ikke har vært sikker på (rein romantikk for eksempel, definitivt ikke for meg) eller forfatterskap jeg har vurdert, men ikke kommet til. Terskelen for å prøve nye ting er lavere enn på biblioteket (som på den ene siden er gratis, men som jeg på den andre siden må fysisk befinne meg i og som kommer med åpningstider jeg må forholde meg til). Dette synes jeg er fint. Jeg kan lese ganske lenge på nettbrett/telefon uten at øynene mine blir sure så dette er heller ingen hindring.

POSITIVT

  • Stort utvalg e- og lydbøker i mange sjangre, og ikke bare skjønnlitteratur!
  • Du kan lagre bøker du er interessert i å lese i ditt «bibliotek», samt legge dem til i samlinger etter egne kriterier (jeg har f.eks en egen for urban fantasy, bøker som kanskje er noe når jeg er trist etc.)
  • Ebøkene laster fort. Du kan velge mellom å laste dem ned til din telefon/nettbrett eller strømme dem.
  • Etter en stund blir anbefalingene fra Scribd til deg ganske gode.
  • De lager ganske gode redaksjonelle lister over bøker som er greie å kikke over om man ikke vet hva man vil ha om man vil prøve noe nytt.
  • De har også et lite utvalg tegneserier for dem som har lyst å lese litt sånt .

NEGATIVT

  • Appen deres er ikke optimal (men mye av det som irriterte meg mest er retta opp i), og noen ganger tar det langt tid å laste ned til enheten og av og til glemmer den hvor du var i boka (jeg bokmerker alltid før jeg lukker appen).
  • Ikke alle lydbøkene er hørbare, de deles ofte opp i veldig små «kapitler» (biter som ikke samvsarer med bokas kapitler, men som heter kapitler hos Scribd), som ofte er dårlig kutta og man mister både hele og halve setninger. Ekstremt irriterende. Noen ganger har de også ødelagt stemmen til den som leser, slik at den høres ut som en maskin, selv om du vet at det ikke stemmer. Du kan heller ikke styre farten på avspillingen. Her må det altså ekstra tålmodighet til, og vilje til å forlate en bok dersom det viser seg at teknologien ikke er med på laget.
  • De gir beskjed dersom en tittel holder på å forsvinne fra utvalget, ved å sette en «expiring» over bildet, men dersom du leser den eller har den i biblioteket ditt får du ikke noen ekstra beskjed enten via notification i appen/på nettsiden eller mail. Og når trykker på «expiring» sier den at den går ut om en dag, mens egentlig går den ut siste dagen i måneden etc. Dette regner jeg med fikses etterhevert, men i skrivende stund er det et lite irritasjonsmoment.
  • Det er ikke alltid søkemotoren derer funker, du får beskjed om at tittelen du har søkt etter ikke finnes, men så gjør den det etc. Dette har blitt bedre så jeg tror de jobber med saken, men da jeg meldte meg inn søkte jeg meg gjennom ønskelister og «want to read» lister fra nettbutikker og goodreads og fikk ekstremt lite resultater. I etterkant har jeg funnet bøkene der inne likevel.

Kort oppsumert: Moro med mye innhold, litt mange tekonologiske problemer.

Den første måneden likte jeg det ikke. Jeg syntes ikke utvalge passa meg, jeg fikk (som nevnt over) ikke opp så mange treff på ting jeg ville lese når jeg søkte, men litt uti den andre måneden løsna det, selv om jeg fortsatt irriterer meg på teknologiske problemer som dukker opp. Dersom du vil sjekke den ut får du en gratis prøvemåned (eller to om du bruker linken som straks dukker opp, sier Scrbid selv, men jeg vil ikke love det altså) og kan teste ut om den er noe for deg: https://www.scribd.com/g/4m9ivu*

Jeg synes med andre ord dette er en grei tjeneste, spesielt for å lese bøker jeg ikke har noe behov for å ha i hylla eller lese igjen. Noe som jo er de fleste bøkene jeg leser.  Det er også et sosialt aspekt som jeg ikke har prøvd ut.  Man  har en profil, man kan skrive anmeldelesre, koble seg opp mot facebook etc. Denne delen er urelevant for meg. Jeg vil bare lese.

*Nei, jeg får ingenting om du klikker på den lenka og blir medlem. Du får altså muligens en ekstra gratis måned da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.