Jeg skulle gjerne hatt en bedre tittel til denne bloggposten, men det fikk jeg ikke til, men dette er i alle fall en slags oppfølger til en post jeg skrev i 2012 om hvordan jeg finner bøker jeg vil lese. Metoden er mye den samme som før, litt plukker jeg opp fordi folk snakker om dem, litt basert på at jeg har likt sjangeren eller forfatteren tidligere og litt basert på tilfeldige valg. Det har blitt mindre av det siste. Jeg har ikke økonomi til å kjøpe tilfeldige bøker på butikken og jeg bruker biblioteket stort sett via nettsidene hvor jeg bestiller en bok jeg vil lese for så å plukke den opp når den blir ledig. Listene mine over bøker jeg vil lese er blitt fryktelig lange. Et par ganger i året går jeg gjennom dem og luker ut det som ikke er aktuelt mer, men mye blir bare værende, og det kommer jo hele tiden ut nye bøker. Det finnes ikke nok tid i hele verden til å lese alt man vil, se alle filmene og seriene man vil, selv om man låser seg inne på et rom for resten av livet og aldri ser et annet menneske eller bruker en hel dag på å surfe målløst rundt på nettet igjen.

Hvor jeg får lesetipsene mine fra:

 • Anbefalinger fra andre lesere som har lest noe, eller kommet over noe, de tror jeg vil like. Både på og utenfor nettet.
 • Goodreads. Her får jeg maskingenererte tips + tips fra faktiske mennesker (inkludert i punktet over)
 • Nettmagasiner, blogger og YouTube kanaler, her er noen av dem:
  • http://bookriot.com/ Mye variert innhold, fokus på å lese variert og på den måten du selv vil. Har også bra podcaster.
  • http://bokmerker.org/ Godt om norsk litteratur, med anmeldelser/omtaler av en hel del forskjellig litteratur. De har også podcast (med den fine tittelen “når du hører denne lyden”).
  •  RonLit. Underholdene YouTube kanal om bøker, Jane Austen og litteratur fra tidligere perioder i vår i historie etc. Intelligen og morsom (noen ganger litt for morsom, om dere forstår, men forstsatt bra).
  • PeruseProject. Enda en BookTuber (folk som lager videoer på YouTube om bøker), ikke like reflektert som RonLit, men søt og har en delvis matchende smak som meg, ergo er anbefalingene hennes ekstra relevante for meg (men kanskje ikke for deg).
  • Jean BookishtThoughts. Mer YouTube (en trend for meg, greit å slå på en video i bakgrunnen, mens jeg gjør andre ting), Jean lager videoer om skikkelig gammel litteratur og helt ny litteratur. Hun er reflektert og ettertenksom, snakker om alt fra bøker med pene covre til klassisk litteratur. Hun leser variert og jeg hører ofte om ting hos henne jeg ikke visste om.
  • Flavorwire. Nettsted med bokseksjon, jeg finner tips her jeg ikke finner andre steder, men må innrømme at jeg ikke alltid er så interessert i det de skriver.
  • http://the-toast.net/. Ikke bare om bøker, men som handler mye om litteratur og kan være ganske morsomt.
 • Nettbutikker. Jeg handler bøker fra amazon.com (har kindle), bookdepository.com, ebok.no, audible.com (har abbonnement). Jeg er på nyhetsbrevene deres, og noen av dem sender anbefalinger til meg basert på det jeg har kjøpt hos dem før (amazon/audible). Jeg liker også å sjekke ut tilbudssidene deres og ser om det er er noe av interesse der, men kjøper sjeldent noe jeg ikke har hørt om andre steder først (og sjekker det alltid opp andre steder, som goodreads eller bare et kjapt søk på google), men om jeg har noen kroner til overs som jeg kan bruke er det ofte her jeg bruker dem. Har funnet en del bøker jeg ville ha uansett, men til en tredjedel av prisen. Fint når man ikke har så mye å rutte med.
 • Twitter. Jeg følger mange forfattere jeg liker på twitter, noe som er en grei måte å finne ut om de har skrevet nye bøker, men også anbefalinger fra dem og kjennskap til nye forfattere jeg ikke har lest før (men som de jeg allerede liker snakker med) etc. Noen er også flinke til å fortelle når ebøkene deres er på salg etc. Jeg følger også forlag som ofte gir ut bøker som faller i smak. Her er det bare å søke opp folk og forlag man liker og finne ut om de er noen å følge eller ikke.

Hvordan jeg leser:

Jeg gjorde en kjapp statistikk over bøkene jeg jeg leste i 2014 som viser litt at lesemønsteret mitt. Jeg leste ut totalt 61 bøker i 2014.

kakediagram som viser forholdet mellom leste ebøker, lydbøker og pappirbøker

 

Jeg har altså lest flest bøker på papir, men ganske mye i lydbok og ebok format. 11 ebøker, 12 lydbøker og 38 papirbøker. I 2015 gjetter jeg at lyboktallet går opp da jeg begynte å abbonere på Audible (en bok i måneden) i desember. Jeg gjetter også at jeg kommer til å lese flere ebøker, da jeg har fått nettbrett i tillegg til mitt kindle lesebrett og får tilgang til flere ebok tjenester (biblioteksappen er kanskje den viktigste her), jeg tror også at jeg kommer til å lese flere tegneserier (teller trade paperback samleutgivelser som bøker, men ikke single-issues, evt bare det første dersom jeg leser over 4-5 i en serie). Jeg gikk også igjennom hvorvidt jeg hadde betalt for bøkene eller ikke (teller bøker jeg har lånt og fått sammen) og jeg hadde kjøpt 31 og fått/lånt 30. Nesten 50/50 der altså. Tror dette tallet vil være ganske stablilt i 2015, med kanskje litt større prosent kjøpt enn fått/lånt. Jeg aner ikke hvordan 2015 statistikken vil se ut, jeg håper på å lese flere bøker jeg allerede eier, men ikke har lest (minst 10), en hel del nye bøker jeg gleder meg til, men også tilfeldige oppdagelser i alle formater. Jeg har også begynt å følge med på hva jeg leser, ikke bare via Goodreads, men også et regneark hvor jeg registrerer ting som sidetall, språk (leser både engelsk og norsk), kjønn og nasjonalitet på forfatter, sjangre, format, forlag, og hvor jeg fikk boka fra. Mest fordi jeg synes det er gøy å se over for å sjekke mønstrene mine, men også for å korrigere meg selv om jeg leser for ensidig (liker å lese variert).

Categories:Bøker
Published on :Posted on

Post your comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.