Jeg har kost meg med bokmerker sin serie med leserprofiler (hvor de svarer på spørsmål funnet hos bokhora og oversatt til norsk), så jeg tenkte å være copycat og gjøre det samme:

1. Hvilken bok leste du sist?
Timeless  av Gail Carriger. Siste boka i Parasol Protectorate serien som jeg har kost meg med, fin og morsom serie, om en litt repeterende språk.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
The Werewolf av Montague Summers og Out of the Easy av Ruta Sepetys kommer til å bli lest om hverandre de neste dagene.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Det er rimelig balansert vil jeg tro. Jeg talte litt over hva jeg hadde framme og det var 34 menn og 35 kvinner, men dersom du graver litt dypere vil du nok finne flest menn til slutt, men jeg er ganske fornøyd med balansen (det kan også nevnest at jeg har lest flerekvinner de siste to årene enn jeg har gjort tidligere).

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker du «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Jeg tenker en del på det, gjerne i starten og mot slutten, eller viss boka er treg. Jeg er ikke så nøye på sidetall, men sjekker gjerne hvor jeg er i forhold til midten. Jeg leser også en del e-bøker som teller prosent. Jeg bruker i tillegg Goodreads til å registrere hva jeg leser og der kan du oppdatere hvor langt du er kommet med sidetall/prosent så jeg gjør ofte det om kvelden når jeg legger fra meg boka for å sove eller legger fra meg boka etter å ha lest lenge i strekk.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv.)
Dette blogga jeg på denne tiden i fjor: Hvordan jeg finner bøker, men svaret er enkelt jeg plukker litt tilfeldig fra bibliotekshylla, jeg er opptatt av et tema i øyeblikket og velger utfra det, jeg har fått en anbefaling via venner eller sosiale medier (inkl. goodreads o.l.) hvor jeg ofte hopper via forfatter (hvem de preiker med på twitter så vel som “viss du likte denne forfatteren/boka prøv denne” tips).

6. Når er en bok for lang?
Når den er kjedelig, når jeg ikke finner flyten eller er i rett humør til akkurat den historien, når boka er uendelig tjukk og kanskje med et litt tungt språk uansett, og ofte med en gang den står på pensumlista (hilsen hun som ikke blei ferdig med ei bok av en av favorittforfatterne sine da den dukka opp på pensumlista).

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Ja. Leser en overvekt av engelskspråklig litteratur (også bøker oversatt til engelsk fra språk som ikke er norsk) for tiden, men prøver å lese mer norsk (jeg slet med en “men alle bøkene er like” periode for et par år siden og tok uten å mene det pause fra norsk litteratur).

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Ahaha, jeg overtaler ikke så ofte, men jeg tror jeg dytta Rivers of London (Ben Aaronovitch) ganske kraftig på Katastrofekat her for et par måneder siden. Har også tvunget min far til å gjennoppdage Ragnar Hovland, bok valgfritt.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Nja. Det hender jeg glemmer å lese bøker ferdig, men det er ytterst sjeldent at jeg legger fra meg en bok dersom det er helt skivebom. Jeg bare må bli ferdig eller så føler jeg at jeg har tapt, men det er jo bare tøys og jeg prøver å ikke lese ferdig bøker jeg veit jeg ikke kommer til å like, men så tenker jeg at “slutten kan jo være fantastisk og snu om på alt!” for jeg har hatt noen sånne, så sitter jeg der da, men er boka fryktelig lang så gir jeg kanskje opp.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Det er en del såkalte klassikere fra diverse pensumlister og min absurde fascinasjon for ting jeg ikke forstod da jeg gikk på ungdomsskolen. En del engelskspråklige ungdomsbøker. Mye paranormal/supernatural/horror inkludert mysterier. En hel del coming-of-age stories/bildungsromaner/oppvekstromaner. Ingen skandinavisk krim (nesten ingen reindyrka krim i det hele tatt, men har da Agatha Christie og Conan Doyle såklart) eller thrillere. Ei heller bøker om andre verdenskrig (ikke en gang Anne Franks Dagbok – som jeg aldri har lest).

Categories:Bøker
Published on :Posted on

Post your comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.