Framsiden til Verken her eller derForfatter: Bill Bryson
Utgivelsesår: 2002 (førsteutgve 1991) Språk: Norsk, oversatt fra engelsk av Isak Rogde og Hege Mehren.
Forlag/Utgiver: Gyldendal
Format: Innbundet.
Sjanger-ish: Reiseskildring.

Jeg lånte denne på biblioteket etter å ha lest et utdrag (på engelsk) av en annen bok som vekket min interesse for skriveriene hans, og siden de ikke hadde den boka jeg hadde lest fra inne på biblioteket akkurat da så jeg denne og tenkte at dette passet meg sikkert siden jeg har litt utferdstrang for tiden. Vel, jeg likte det godt i starten, og slukte de første kapitlene, men så begynte det å gå tregt. Den er morsom, men ikke morsom nok. Bryson bestemmer seg, i 1990, for å reise rundt i Europa, fordi han har lyst og fordi han vil se steder han så da han gjorde det samme på 70-tallet en gang. Det går, som man kan forvente, dårlig. Bryson reflekterer ikke noe særlig over det selv, men det er jo sånn med minner at de ikke er fotografiske, at de endrer seg, at vi glemmer det kjedelige og husker de beste og verste øyeblikkene, alt annet forsvinner. Bryson framstår som en sutrete, litt bitter, turist. Han jakter på ting som ikke er der (minner), og jeg sitter ikke igjen med noe særlig annet enn at ting er dyrt, møkkete og turistifisert. Jeg er ikke dum, jeg skjønner det uten å lese det samme i annenhvert kapittel. Turistindustrien ødelegger alt skal man tro Bryson, og jeg er tilbøyelig til å gjøre akkurat det, men samtidig så skjønner jeg ikke hva han driver med. Han drikker en del, vurderer horene i byene han besøker (utseendemessig, om han prøvde dem står det ikke noe om), klager på inngangsprisene til alle museene og hotellene som er dårlige og kjipe og slitte og og og. Det er nesten ingenting han faktisk liker, og da spør jeg meg selv, hvorfor i all verden gidder du? Du har jo skjønt at ting ikke er som du husker, så hvofor ikke prøve noe annet?

Nei, det var vanskelig å komme gjennom denne boka, og eneste grunnen til at jeg ikke gav opp var at jeg håpet på en liten a-ha opplevelse fra Bryson, men den kom aldri. Denne boka er rett og slett kjedelig. Jeg har ikke lært noe om stedene han reiser til, annet en floskler og stereotyper om folkene som bor der. Det eneste jeg likte var Brysons tilbøyelighet til å vandre, å gå seg vill i byene han besøker. Ellers synes jeg ikke dette var noe. Jeg skjønner heller ikke hvorfor Gyldendal valgte å oversette denne ti år etter at den kom ut? Bill Brysons rykte for å være en god skribent og tilhørende salgstall antar jeg. For turisters del var den utdatert lenge før nittitallet var over og oversettelsene av hvor dyrt det var sier meg ingenting. Jeg veit ikke en døyt om valuta forhold i 1990 (som tilfeldigvis er året jeg ble født). Hva var fire franc den gangen? Hva var 20 schilling? Det er bare tilfeldige tall for meg, og sikkert de fleste andre lesere, for det er vel ingen som går og husker på sånt, 23 år seinere. Jeg har lest et sted at dette er den dårligste boka av Bill Bryson, det håper jeg er tilfellet, men jeg veit ikke om jeg gidder å prøve meg på noe annet. Han prøver så hardt å være morsom, men framstår som grinete og litt trassig.

Categories:Bøker
Published on :Posted on

Post your comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.